content_page_h1

Overview of Belgium

België staat bekend voor zijn uitmuntende chocolade en uitstekende bieren. Gastronomie en lekker eten zijn hier een levensstijl, een art de vivre. België is bijna 2000 chocolatiers en 650 soorten bier rijk. Lokale favoriete gerechten zijn mosselen en ook frietjes. Van deze laatste wordt zelfs gezegd dat ze uit België afkomstig zijn.

Het land herbergt een schat aan kunst en cultuur; alleen al in Brussel zijn er ongeveer 200 musea en 300 art-nouveaucentra. België is het thuisland van de vermaarde surrealistische schilder René Magritte (1898-1967) en de bekroonde art-nouveaumeester Victor Horta (1861 – 1947), wie wereldwijde erkenning te beurt viel voor vier van zijn architecturale meesterwerken die erkend werden als UNESCO-werelderfgoed. Het land telt niet minder dan 10 UNESCO-werelderfgoedsites. Het land is opgedeeld in twee hoofdregio's: Vlaanderen in het noorden (een Nederlandstalige regio) en Wallonië in het zuiden (een Franstalige regio). In het oosten van Wallonië ligt ook nog een Duitstalige gemeenschap. De inwoners van de hoofdstad Brussel zijn tweetalig maar spreken vooral Frans – een ironisch feit aangezien Brussel een enclave is van het Vlaamse landsgedeelte.

De economie

België is een van de stichtende leden van de Europese Gemeenschap (EG). Met een hoge bevolkingsdichtheid en ongeveer 10,5 miljoen inwoners, vormt het land het hart van een van de meest geïndustrialiseerde regio's. Er wordt gebruikgemaakt van een uitgebreid netwerk van havens, kanalen, spoorwegen en snelwegen, gecombineerd met een geavanceerde transportinfrastructuur. België heeft immens veel voordeel gehaald uit zijn centrale geografische ligging, diverse industriële en commerciële sectoren, uitstekende transportnetwerk en uitermate deskundige, meertalige en productieve werkkrachten. De export en import zijn er ongeveer gelijk aan het BBP. Doordat het land erg weinig natuurlijke bronnen heeft, worden er grote hoeveelheden grondstoffen ingevoerd. Het industriële centrum bevindt zich in het noorden van Vlaanderen en de geproduceerde goederen worden wereldwijd geëxporteerd. De Belgische economie is dus grotendeels afhankelijk van de handel en de prestaties op de wereldmarkten. Er wordt vooral handel gevoerd met andere landen binnen de Europese Unie, met name met buurland Duitsland. De wereldwijde financiële crisis in 2008 trof vooral de banksector in België, waardoor een aantal vooraanstaande banken op financiële hulp van de overheid moest rekenen. Voor 2011 wordt verwacht dat de economie aan een traag maar constant tempo zal blijven groeien.